IZOBRAŽEVANJE NA DOMU

IZOBRAŽEVANJE NA DOMU

Kategorija: aktualno

Z novelo Zakona o osnovni šoli, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 16/24 (v nadaljevanju: novela ZOsn), je med drugim spremenjeno tudi poglavje, ki ureja izobraževanje na domu, in dodano poglavje o izobraževanju na domu za učence s posebnimi potrebami. V prehodnem režimu je določeno, da se novela ZOsn začne uporabljati 1. septembra 2024, razen drugega in tretjega odstavka spremenjenega 88. člena zakona, ki se začneta uporabljati 1. julija 2024. To v praksi pomeni, da starši, ki bodo v prihodnjem šolskem letu želeli svojega otroka izobraževati na domu, najpozneje do 16. avgusta tega šolskega leta o tem pisno obvestijo šolo, v katero je otrok vpisan. 

Uveljavitev pravice do izobraževanja na domu

Starši morajo najpozneje do 16. avgusta tekočega šolskega leta o izobraževanju na domu pisno obvestiti osnovno šolo, na katero je otrok vpisan. Med šolskim letom pravice do izobraževanja na domu ni možno uveljavljati. Zakon o osnovni šoli določa, da obvestilo vsebuje: ime in priimek otroka, kraj, kjer bo izobraževanje potekalo, in ime ter priimek osebe, ki bo otroka poučevala. Obrazec za obvestilo uradno ni predpisan, v prilogi pa vam pošiljamo vzorec obrazca “Obvestilo o izobraževanju na domu”, ki vam bo v pomoč pri vašem delu. Obrazec vsebuje tudi izjavo staršev, ki se s podpisom zavezujejo, da so seznanjeni s pogoji in načinom izobraževanja na domu. Predlagamo, da se obrazec izpolni v dveh enakih izvodih, od katerih prvi podpisani izvod shrani šola, drugi podpisani izvod pa se izroči staršem. 

Zakon ne zahteva, da bi morali starši utemeljiti razloge, iz katerih uveljavljajo to pravico, morajo pa šolo o tej obliki izobraževanja obvestiti za vsako šolsko leto posebej. Šola v primeru izobraževanja na domu staršem ne izda nobenega upravnega akta (dovoljenja, soglasja) oziroma pogodbe. Za to obliko izobraževanja se starši in učenec odločijo prostovoljno, zavezani pa so z določbami, ki se nanašajo na ocenjevanje znanja v rokih, ki so določeni s pravilnikom, ki ureja šolski koledar, in podrobnejšimi navodili ministra. Zakon ne predpisuje pogojev za osebe, ki otroka poučujejo na domu, niti jim v ta namen niso zagotovljena javna sredstva. Ob tem še pojasnjujemo, da osnovnošolska zakonodaja ne predvideva t. i. izobraževanja na daljavo oziroma izobraževanja preko spleta, razen v primeru izrednih okoliščin, ki jih določa 38.a člen zakona.

Če se starši za to obliko izobraževanja odločijo že na začetku, to je ob vpisu otroka v osnovno šolo, se otroka vpiše v tisto osnovno šolo, ki ga je v skladu z 48. členom zakona dolžna vpisati, to je šola šolskega okoliša, v katerem otrok stalno oziroma začasno prebiva. Če bi starši želeli izobraževanje na domu izvajati preko druge šole (torej šole izven matičnega šolskega okoliša), veljajo glede vpisa in prepisa na drugo šolo enaki pogoji oziroma postopek kot za ostale učence. Navedeno pomeni, da se poleg zakona upošteva tudi Uredba Vlade, ki ureja merila za oblikovanje javne mreže osnovnih šol.

Če izobraževanje na domu ne poteka v skladu z drugim odstavkom 90. člena zakona in gre za razloge na strani staršev, je to prekršek po 102. členu zakona, ki ga na podlagi prijave šole obravnava Inšpektorat RS za šolstvo.

Obrazec: Obvestilo o izobraževanju na domu


Koledar

september 2024
P T S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Accessibility