Pomoč novim učencem priseljencem

Pomoč novim učencem priseljencem

Kategorija: E-monec

Skoraj vsako leto v razredu dobimo novega sošolca ali sošolko. Na začetku je takemu učencu zelo težko, saj pride v čisto novo okolje. Zato je pomembno, da mu pomagamo. Vendar pa velikokrat ne vemo, kako bi to storili. Preberite si nasvete, kako lahko novim učencem pomagate.

V primeru, da novi učenec govori slovensko, ga poskušajte ga čim bolj vključiti v razred. Če česa ne razume, mu razložite ter mu predstavite pravila in pogoje učenja v razredu in šoli. Med odmori prisedite k njemu in začnite pogovor. Tako se bo počutil sprejetega in zaželenega. Vključite ga v igro med rekreativnim odmorom, povabite ga v par, ko delate v dvojicah. Predvsem pa se družite z njim in poskušajte splesti novo prijateljstvo.

Če novi sošolec ne govori slovensko, pa je malo težje. Z njim se na začetku pogovarjajte angleško in ga postopoma učite novih slovenskih besed. Govorite čim bolj počasi ter zraven pokažite, o čem govorite, da vas bo postopoma lahko razumel in da se bo hitreje in lažje naučil jezika. Med odmori se lahko igrate besedne igrice, kot so Story Cubes. Pri tej igri mečeš kocke, na katerih so upodobljene stvari, iz katerih moraš nato sestaviti zgodbico. Igrica naj bo taka, da čim več govoriš, vendar ti ni treba uporabljati zapletenih besed. Npr. v igri Story Cubes so sličice grad, magnet, ključ, vesel, strela, roža ipd., torej predvsem kratke osnovne besede. Pohvalite njegov napredek, ko pravilno izgovori slovensko besedo in mu dajte vedeti, da ste mu v oporo. To je zelo pomembno, saj če ne govori slovensko, ne bo razumel razlage učiteljev.

Vir: https://goodytvsm.xyz/product_details/13560959.html, pridobljeno 30. 11. 2023.

Isabela, 7. b


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility