NAŠA ŠOLA V SREDIŠČU EMONE Intervju z arheologom Andrejem Gasparijem

NAŠA ŠOLA V SREDIŠČU EMONE Intervju z arheologom Andrejem Gasparijem

Kategorija: E-monec

Vsi smo opazili, da je ob naši osnovni šoli v septembru 2023 nastala velika gradbena jama, kjer potekajo arheološka izkopavanja. Da bi kaj več izvedela o tem, kaj se dogaja na območju ob šoli, sem zastavila nekaj vprašanj svojemu očetu, arheologu Andreju Gaspariju.


Zakaj je ob naši šoli velika gradbena jama?
Tukaj potekajo arheološka izkopavanja ostalin zahodnega dela rimskega mesta Emona. Vemo, da je središče Ljubljane zgrajeno na ostankih Emone, ki so pomembna in zaščitena kulturna dediščina. Zato morajo vsi, ki imajo na tem območju namen graditi, zagotoviti, da se pred gradnjo izvedejo arheološke raziskave. Na tem mestu bo namreč stal nov poslovno-stanovanjski objekt.
Arheologi so izkopali del kloake (zbirni kanalizacijski kanal, ki je odplake odvajal proti Ljubljanici), ceste, ki jo vodila od vzhoda proti zahodu (dekumana) in dele insule (stanovanjske stavbe). Domnevajo tudi, da je bila v enem od prostorov te rimske stanovanjske stavbe steklarska delavnica, saj so našli steklene polizdelke in steklarski odpad.


Kje se nahaja naša šola?
Naša šola stoji blizu središča Emone, natančneje ob zahodnem obzidju, ki je deloma ohranjeno na Erjavčevi cesti ob Cankarjevem domu ter na vogalu Gregorčičeve in Igriške ulice, kjer so se nahajali forum (rimski trg) s svetiščem (danes Stanovanjsko-poslovni kompleks Ferantov vrt), arkade s trgovinami, gostišči in upravnimi stavbami in velika bazilika.
Če želite videti arheološke ostanke rimske Emone, pokukajte v Jakopičevo galerijo ob Slovenski cesti. Tu je mogoče videti del bazilike z apsido, pa tudi vzhodni obod valjaste stavbe, t. i. rotunde. Poudarjena apsida na fasadi, ki gleda na Slovensko cesto ter lebdi nad pritličjem, ponazarja nekdanji volumen rotunde.


Ob naši šoli je urejen arheološki park, je tudi iz rimskega obdobja?
Ostanki temeljev in prvih tlakov izkopane emonske hiše res segajo v začetek 1. stoletja, pozneje v 4. in 5. stoletju pa so bili tu urejeni prostori krstilnice in krščanske bazilike, prve na tem območju.


Ali je bil blizu šole najden kakšen zaklad?
Kar 22 zlatnikov iz 4. stoletja so našli pri gradnji leta 1956 na Igriški ulici. Zlatnike so na forumu skrili avgusta leta 352 n. št. pred vojsko Konstancija II., ki je takrat zasedel Emono, preden je čez Hrušico prodrl v severno Italijo.
Narodni muzej Slovenije hrani sedem večkratnih zlatnikov iz zakladne najdbe, drugi pa so se porazgubili po zbirkah v tujini.

Z Andrejem Gasparijem se je pogovarjala Nastasja G., 9. a


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility