Mitološka bitja

Mitološka bitja

Kategorija: Uncategorized

Zarja D. in Zoja T., 29.5.2023

Kaj so mitološka bitja?

To so bitja, ki ne obstajajo (ne mami, ne verjamem v pošasti!!!). Mitološka bitja se pojavijo v zgodbah, ki jim rečemo miti (to nam že samo ime pove).

Kaj pa so potem miti?  Glavni junaki mitov so po navadi bogovi, polbogovi ali nadnaravni ljudje. Miti nam naslikajo različna človekova stanja in v nas lahko vzbudijo domišljijo ali pa nas s svojim sporočilom potolažijo. V vseh glavnih mitoloških tradicijah so določene vrste mitov še posebno pomembne, predvsem tiste, ki govorijo o nastanku človeka in nastanku sveta. V primerjavi s tem so dogodki v pravljicah prikazani kot običajni, kot nekaj, kar bi se lahko zgodilo vsakomur. Tako miti kot pravljice nam dajejo odgovore na naša vprašanja, razlika pa je v tem, da jih moramo otroci v pravljicah sami poiskati, medtem ko jih v mitih lahko preberemo “na dlani”.

Ampak, danes se pogovarjamo o mitoloških bitjih. Torej?

SIRENE/MORSKE DEKLICE:

Sirena je po navadi pripadnica dekliških bitij, od pasu navzdol ptica ali riba. Morska deklica ali sirena prebiva v morju, po nekaterih virih tudi v rekah in jezerih. Po navadi ima zelo dolge lase. V legendah so včasih prikazane kot nevarna bitja, ki mornarje in ribiče s petjem zvabijo v globine morja. Po drugih evropskih legendah pa so prikazane kot prijazna in ljubezniva bitja, ki naj bi izpolnjevale želje ter mornarjem kazale pot in jih svarile pred prihajajočim slabim vremenom. Kakšne pa si vi predstavljate morske deklice, dobre ali slabe????

Verjetno bolj nevarna sirena. Vir foto: https://shimanovskadm.ru/public/logo.png
Ta pa je miroljubna. Vir foto: https://old.delo.si/lifestyle/astro/legende-o-morskih-deklicah.html

Pa še zanimivost: Morske deklice v svojih zapisih omenja tudi Krištof Kolumb in sicer v dnevniku s svojega prvega potovanja v Ameriko, ko naj bi posadka videla 3 morske deklice.

VILE:

To ni to:

Ali pa to:

Vila je dekle izjemne lepote, obdarjena s čarobnimi močmi. Po navadi imajo vile krila, lahkotne obleke in bujne lase. Te deklice ostanejo večno mlade, živijo pa v gozdu v bližini starih hribov, izvirov ali pod zemljo, v jamah. Po vilah je dobila ime tudi jama Vilenica, za katero so verjeli, da v njej prebivajo dobre vile. Ljudske pripovedi razlikujejo dobre vile, ki pomagajo ljudem, po navadi z magijo, in zle vile, katerih namen je ljudem škodovati in prenesti nesrečo. V slovanski mitologiji so vile osupljiva, a demonizirana bitja, tako edinstvene lepote, da si jih smrtniki ne morejo predstavljati. Njihovi lasje so svilnati, zeleni in dolgi, spominjajo na vodno travo, glava pa je okronana s cvetličnim vencem iz rož in zelišč.

Vila s krili in svilnatimi dolgimi lasmi. Vir foto: https://kiddyclub.ru/sl/kogo-nazyvayut-nimfoi-nimfy-drevnei-grecii-kto-takie/

(to je pa ta prava vila😊)

TROLI ALI AJDI:

Troli ali Ajdi so velika človeku podobna bitja, ki so bolj počasne pameti in grdega videza. Bili naj bi predniki ljudi. Ljudsko izročilo iz različnih koncev Slovenije govori o tem, da so pred davnimi časi v naših krajih živeli Ajdi. Po pripovedih so tako veliki, da se lahko pogovarjajo z gore na goro. Ljudje naj bi bili v primerjavi z njimi tako majhni, da so jih lahko nosili v predpasniku. Živijo v jamah, ki jih zapustijo le ponoči, saj se ob izpostavljenosti sončni svetlobi spremenijo v kamen, iz katerega so nastali. Večina jih je razbojniške sorte.

Troli. Vir foto: https://metinalista.si/kdo-je-spletni-trol-in-kako-se-mu-zoperstaviti/

Ena od znanih pripovedk je zgodba o Ajdovski deklici. Njen obraz še vedno lahko vidimo v steni Prisojnika, če se peljemo čez Vršič. Bila je dobra Ajdovka, ki je pomagala ljudem v snegu, v zahvalo pa so ji le-ti pustili malo kruha, sira in kakšen priboljšek. Prav tako je novorojenčkom napovedovala prihodnost- Zakaj pa je okamenela? Zaradi svoje zlovešče napovedi, da bo lovec ustrelil Zlatoroga!

Ajdovska deklica - Kranjska Gora
Vidiš obraz Ajdovske deklice? Vir foto: https://kranjska-gora.si/znamenitosti/ajdovska-deklica

NIMFE:

Za razliko od grških boginj nimfe na splošno veljajo za poosebitve narave, običajno so vezane na določeno lokacijo in so po navadi upodobljene kot čudovite deklice. Nimfe naj ne bi bile nujno nesmrtne, vendar naj bi živele veliko dlje kot ljudje. Nimfe so pogosto razdeljene v široke pod skupine😉:drevesne, vodne, morske in gozdne.

Nimfe se kot motiv pogosto pojavljajo v številnih klasičnih umetniških delih, literaturi, mitologiji in fikciji. Od srednjeveških časov dalje nimfe občasno povezujemo ali celo zamenjujemo z vilami.

Če napišete v google, vam bodo pokazali to😊. Vir foto: https://zoovrtvrnjci.com/nimfa/
Drevesna nimfa. Vir foto: https://kiddyclub.ru/sl/kogo-nazyvayut-nimfoi-nimfy-drevnei-grecii-kto-takie/

ZANIMIVOST:

Če razliješ mleko po tleh ali po mizi, ga pusti in ga ne briši, drugače bodo mitološka bitja mislila ,da jim želiš odvzemati darove. Mleko je zanje kot dar.


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility