Izlet v rakov Škocjan

Izlet v rakov Škocjan

Kategorija: Uncategorized

Jonatan K., 22.5.2023

Rakov Škocjan. Vir foto: https://falajfl.si/kraji-turizem-potovanje/rakov-skocjan-veliki-naravni-most-in-cerkev-sv-kancijana-ujeto-v-objektiv/

Peti razredi so (smo) se 11. 4. 2023 odpravili v Rakov Škocjan. Tam so (smo) si ogledali Veliki in Mali naravni most ter Zelške jame. Tam teče tudi reka Rak, ki je reka ponikalnica.

DAN, DATUM IN POT:

V Rakov Škocjan smo se odpravili 11.4. Zbor je bil ob 8.00 pred šolo. Peljali smo se približno 45 minut. Na poti smo lahko videli travnike, reke, asfalt😉…

KJE JE RAKOV ŠKOCJAN?

Rakov Škocjan se nahaja v Dinarskokraških pokrajinah, blizu Postojne in Cerknice.

Rakov Škocjan na zemljevidu. Vir foto: Rak – Google Zemljevidi

KJE SMO HODILI?

Razdelili smo se v dve skupini. Prva je imela sledeči vrstni red:

  • Zelške jame
  • Izvir reke Rak
  • Veliki naravni most, Tkalca jama

Druga skupina pa:

  • Izvir reke Rak
  • Zelške jame
  • Veliki naravni most, Tkalca jama

(Sam sem bil v drugi skupini.)

Pot je bila sestavljena iz poteptane zemlje, kamenja, trave, večino časa smo hodili po gozdu, na koncu pa po travniku.

Naša pot po Rakovem Škocjanu. Vir foto: https://www.burger.si/Jame/RakovSkocjan/Malimost.html

REKA RAK

Reka Rak teče čez cel Rakov Škocjan, v njem ima tudi izvir ter se v njem izteka v Tkalco jamo. Je reka ponikalnica. Po površju teče približno 2 kilometra, v Tkalci jami pa teče še približno 3 kilometre, preden se v Planinski jami izlije v reko pivko in nadaljuje kot Unica. To je eno največjih podzemeljskih sotočij v Evropi. V 19. stoletju so ob njej stale tri žage, ki pa so bile zaradi močnih poplav uničene in se zato tovrstna obrt ob njene bregove ni vrnila.

VELIKI NARAVNI MOST

Veliki naravni most je 10 metrov visok in 40 metrov dolg obok. Skozenj teče reka Rak. Je ostanek jamskega stropa iz daljne preteklosti, ko je bil še celoten tok Raka pod zemljo. Osrednji del doline, kjer se je udiranje začelo, je najstarejši. Most je zgrajen iz apnenca, ki je nastajal na dnu nekdanjega morja pred več kot 100 milijoni let. Močne tektonske sile so te sklade dvignile in izbočile, spodnji del pa je voda kasneje izdolbla in oblikovala tako, kot ga vidimo danes. Na steni lahko opazimo črne, rumene in opečnato rdeče lise. To so različne vrste alg in skorjastih lišajev, ki so kot najpreprostejše rastlinske vrste edine sposobne zrasti v takih razmerah.

MALI NARAVNI MOST

Ko hodimo čez mali naravni most, imamo čudovit razgled na kotlino pod njim. Kotlino je mogoče tudi obiskati, pri hoji čez mali naravni most pa moramo biti izrazito previdni. Je ostanek jamskega stropa.

Veliki naravni most. Vir foto: https://www.enotranjska.si/narava/?groupid=66&id=322

Mali naravni most. Vir foto: https://www.slovenia.info/sl/mediateka/fotografija/rakov-skocjan-34801

ŽAGE NA REKI RAK

V gozdu blizu reke Rak so delovale žage in ko je v okolici žag zmanjkalo lesa, ker tehnika še ni bila tako napredna, da bi les lahko vozili k žagam, so žage v Rakovem Škocjanu propadle. Sedaj je gozd zaščiten.

Reka Rak. Vir foto: https://www.hikuk.com/si/slovenija/primorsko-notranjska/obcina-cerknica/rakov-skocjan/lokacije/razvaline-zage-na-potoku-rak-07CA5620-4926-48B4-548F-1FAF17B746CE/

Uporabljeni viri:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Rak_(potok)


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility