Japonska

Japonska

Kategorija: Uncategorized

Eva B., 24.4.2023

Beautiful Places in Japan That Are Worth a Visit - Thrillist
Japonska. Vir foto: https://www.thrillist.com/travel/nation/most-beautiful-places-to-visit-things-to-do-in-japan

HRANA:

Morda ste že poskusili nekaj priljubljenih japonskih jedi, kot sta na primer suši in ramen? Ampak zagotovo to ni vse? Japonska kuhinja je postala vse bolj priljubljena po vsem svetu, v veliki meri zaradi tega, kako zdrava je lahko. Japonci močno verjamejo v rek “si to, kar ješ,” in zelo skrbijo za uravnoteženje hranil in barv v vsakem obroku. Vsaka japonska regija ima svoje lokalne specialitete. Običajno je doma kuhan tradicionalni japonski obrok sestavljen iz riža, miso juhe in treh jedi. Zapomnite si, japonske restavracije v našem domačem kraju se lahko nekoliko razlikujejo od tega, kar boste dobili na potovanju po Japonski. Tradicionalna japonska kuhinja tako temelji na rižu z juho in drugimi jedmi, poudarek je na sezonskih sestavinah. Stranske jedi so pogosto sestavljene iz rib, kisle zelenjave in zelenjave, kuhane v soji. Morska hrana je pogosto narejena na žaru, ali pa jo zraven postrežejo surovo kot sashimi ali sushi. Morska hrana in zelenjava sta tudi globoko ocvrta, kot tempura. Poleg riža jed vključuje nudeljne, kot so soba rezanci.

15 Traditional Japanese Dishes To Try - WAttention.com
Tradicionalen, doma pripravljen obrok, je sestavljen iz 3 jedi. Vir foto: https://wattention.com/15-traditional-japanese-dishes-to-try/

JEZIK:

Japonščino govori okoli 128 milijonov ljudi, predvsem seveda Japonci. V preteklosti je bilo veliko poskusov združevanja japonščine z drugimi jeziki, kot so korejščina in kitajščina. Malo je znano o zgodovini jezika, ali kako se je prvič pojavil na Japonskem. Med leti 1185 in1600 so opazili obsežna slovnična spreminjanja in prvi vdor evropskih besed. Osnova standardnega dialekta pa se je iz regije Kansai preselila v regijo Edo v zgodnjem sodobnem japonskem obdobju (v začetku 17. stoletja–sredi 19. stoletja).

Ultimate Guide To The Japanese Alphabet And Writing System
Japonska abeceda. Vir foto: https://www.mondly.com/blog/japanese-alphabet-japanese-writing-system/

KULTURA:

Japonska avtohtona kultura izvira predvsem iz ljudstva Yayoi, ki se je na Japonskem nastanilo med letoma 1000 in 300 P.N.Š.. Yayoi kultura se je razširila na glavni otok Honshū in se tam pomešala z domorodsko Jōmon kulturo. Sodobni Japonci imajo po nekaterih ocenah 80 % Yayoi in 20 % ostalih prednikov.                    

Top 10 kulturnih doživetij na Japonskem:

  • Kopel v onsenu (vroč vrelec, okrog katerega je zgrajeno kopališče).
  • Sodelovanje na japonskem festivalu (vsako svetišče ima svoj festival, del katerega je seveda tudi tradicionalen sprevod).
  • Prakticiranje hanamija (hanami pomeni občudovanje cvetov, v sodobnem svetu je to ime za piknik pod cvetočim češnjevim drevesom).
  • Bivanje v ryokanu (ryokan je tradicionalno japonsko prenočišče).
  • Obisk čajne slovesnosti.
  • Ogled sumo tekme.
  • Udeležba na konvenciji oboževalcev (predvsem za ljubitelje animeja).
  • Spanje v templju.
TEA CEREMONY IN JAPAN - Tea Ceremony Japan Experiences MAIKOYA
Tradicionalna čajna slovesnost. Vir foto: https://mai-ko.com/travel/culture-in-japan/tea-ceremony/japanese-tea-ceremony/

ŠOLE:

Japonski šolski sistem v prvi vrsti sestavljajo šestletne osnovne šole, triletne nižje srednje šole in triletne višje srednje šole, sledijo pa jim dvo, tri ali večletno višje izobraževanje. Obvezno izobraževanje traja 9 let skozi osnovno in nižjo srednjo šolo. Načeloma se šolsko leto začne aprila, konča pa se marca naslednjega leta. Večina šol sprejme tri-semestrski sistem, prvi semester je od aprila do avgusta, drugi od septembra do decembra, tretji pa od januarja do marca.

Education System in Japan | Embassy of Japan in the United States of America
Japonski šolski sistem. Vir foto: https://www.us.emb-japan.go.jp/itpr_en/education-system-in-japan.html


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility