Zakaj je pomembno dobro spati?

Zakaj je pomembno dobro spati?

Kategorija: Uncategorized

Sofija J., 17.4.2023

Živijo! Si čez dan pogosto zaspan? Se v šoli težko skoncentriraš in pogosto ležiš na mizi? Zvečer ne moreš zaspati, ker počneš druge stvari in gledaš v različne ekrane? Če te zanima, zakaj je tako pomembno, da dovolj spiš, si preberi spodnji članek.

Spanec je pomemben za nas, saj smo pri delu, ki ga opravljamo, bolj osredotočeni in učinkoviti. Kot si najbrž že sam(a) opazil(a), si boljše volje, če se zjutraj zbudiš spočit(a). Zadostna količina spanca pozitivno vpliva tudi na spomin.

Nekaj navad, ki nam lahko izboljšajo spanec:

– Pojdi spat vsako noč ob isti uri in vstajaj vsako jutro vstajaj ob istem času, tudi ob koncih tedna.

–  Poskrbi, da bo v sobi temno, tiho in ugodno toplo.

–  Iz sobe odstrani elektronske naprave (mobilni telefoni, računalniki, tablice).

Pred spanjem OBVEZNO pospravi vse elektronske naprave! Vir foto: https://orthopedics-shop.com/wp-content/uploads/2022/02/nespecnost1.jpg

–  Tik pred spanjem se če se le da izogibaj obrokom, sladkarijam.

–  Če si čez dan telesno aktiven, boš ponoči lažje spal.

–  Za otroke mlajše od 11 let, je potreben spanec od 9 do 11 ur, za mladostnike pa od 8 do 10 ur. Če spiš manj ur kot to, priporočam, da to spremeniš, saj se boš navadil, in boš čez dan zaspan, tvoji možgani pa ne bodo mogli misliti.

– Izogibaj se spanju čez dan.

– Nekatera hrana nas poživi, zato je ni pametno jesti pred spanjem. Imamo pa tudi hrano, ki je bolj primerna pred spanjem, npr. če boš pred spanjem jedel koruzo ali koruzne izdelke, boš imel kvaliteten spanec, ponoči se ne boš zbujal, zjutraj se boš sanj spomnil bolje, kot če ne bi dobro spal.

Utrujenost v šoli je posledica slabih spalnih navad. Vir foto: https://www.zurnal24.si/media/img/9b/4c/37bd42a37466f151a590.jpeg

Za na konec pa še nekaj zanimivih dejstev o spanju, ki jih morda še nisi vedel(a):

  • Ali veš, da če smrčiš med spanjem, to pomeni, da se po tvoji glavi pletejo zelo bujne sanje, in da dobro spiš, (to ne velja za vse).
  • Človek, ki živi povprečno dolgo, prespi približno kar 27 let.
  • Ljudje, ki spi manj kot 5 ur na noč, imajo povečano tveganje za srčno-žilne bolezni in sladkorno bolezen. Prav tako dosledno spanje pod 5 ur lahko na dolgi rok človeku skrajša življenjsko dobo.
  • Spanje je aktiven proces možganov, ne njihov počitek.
  • Spanje je sestavljeno iz različnih faz, dve osnovni med njimi sta REM in ne-REM:
  • REM: V tej fazi spanja lahko tudi sanjamo, naše sanje so lahko zelo barvite, abstraktne. Za REM fazo je značilno hitro premikanje oči. Ne premikajo se ves čas, pač pa se gibajo naprej-nazaj, levo-desno, gor-dol.
  • Ne-REM je faza spanja, v kateri je fiziologija telesa podobna tisti v času budnosti. Oči se ne premikajo, razen povsem na začetku.

Zdaj pa LAHKO NOČ!


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility