Vse o bontonu

Vse o bontonu

Kategorija: Uncategorized

Zarja D. in Zoja T., 20.3.2023

Bonton v francoščini pomeni dober ton, govori pa o pravilih spodobnega vedenja v družbi. Ker se nama je zdelo, da otroci v šoli PREMALO upoštevajo bonton, sva se odločili, da bova naredili članek o tej temi.

Bonton je splošna olika, ki jo mora poznati vsak otrok. Je tudi kratek program lepega vedenja, olike in etike. To so uporabne veščine in spretnosti, ki so pomembne v življenju Zelo pomembno je, da se ga naučimo. Predstavljanje, odnos do drugih, pogovarjanje, spoštovanje… so le nekatere od vsebin (navad), ki jih morajo otroci vedeti. Z razumevanjem lepega vedenja, se otroku dvigne samozavest. Ne smete pa biti preveč odvisni od bontona. Zdaj vam ga bova predstavili:

  1. Skrbimo za osebno higieno (se tuširamo, po jedi si umivamo roke in strižemo nohte ter umivamo zobe).
  2. Ne zamujamo (v šolo, na kakšen obisk).
  3. Se pozdravljamo med seboj (ko nekam prideš, pozdraviš prisotne).
  4. Spoštujemo druge ljudi (ne žalite se med sabo).
  5. Ne jemo z rokami (uporabljamo pribor).
  6. Pomagajmo drugim ljudem (če so v stiski).
  7. Ne skačemo v besedo (počakamo, da drugi nehajo govoriti).
  8. Ko se pogovarjamo, gledamo sogovornika v oči.
  9. Ne kažemo s prstom.
  10. Zahvalimo se s “hvala”.
  11. Naokrog hodimo čisti.

Bonton v šoli: zadnje čase je v šoli vedno manjše spoštovanje do učiteljev/učiteljic ter šolskega osebja. Prav tako opažava, da nekateri nespoštljivo ravnajo s šolsko hrano. 😊 Šola je javna ustanova, zato v njej veljajo prav vsa pravila lepega bontona.

Focus: Listen carefully | Early Years Educator
V šoli poslušamo tistega, ki govori. Vir foto: https://www.earlyyearseducator.co.uk/features/article/focus-listen-carefully

Bonton v kinu: Kino je primer, kako zelo so se pravila bontona omehčala. Včasih je namreč zanj in za gledališče veljalo, da so morali moški nositi obleko, ženske pa večerno toaleto. Danes je  precej drugače: pokovka frči po zraku, telefoni zvonijo v najrazličnejših melodijah in še kaj. V kino se po navadi odpravimo, ker bi radi videli dober film in se družili s prijatelji, zato se zdi potrata denarja in časa, če naš kino izlet preživimo v pisanju sms sporočil. Če nam film res ni všeč, je vljudno, da odidemo iz dvorane in tako omogočimo prijeten ogled tistim, ki jih film zanima. Ugasnjen telefon je nujen in  “oprostite” je nujna beseda, kadar zamujamo. V dvorani nista obe naslonjali za roke vaši – po pravilih bontona lahko vaša roka počiva na desni strani, na levi strani pa je prostor za roko vašega soseda.

Popcorn pigs and mobile phone callers - people don't go to the cinema any  more because of other people says Polly Hudson - Polly Hudson - Mirror  Online
Ugasnjen telefon je v kinodvorani NUJEN. Vir foto: https://www.mirror.co.uk/lifestyle/going-out/people-dont-go-cinema-any-12268001

Bonton za mizo: Doma in na družinskih srečanjih se učimo lepega obnašanja za mizo. Pa vendar: brcanje pod mizo, glasno srebanje juhe…vse to, samo da razburimo starše. V šoli to, dragi najini, izgleda grdo. Naučimo se, da jemo s priborom, da si med jedjo s prtičkom večkrat obrišemo usta, da ne govorimo s polnimi usti, da zrezke režemo z nožem in ne trgamo z usti kot praljudje. Nihče se ne mara usesti za umazano mizo, zato je prav, da za seboj počistimo prostor. Na krožnik si vzamemo toliko, kot bomo pojedli.

Etiquette and Table Manners – Chaîne des Rôtisseurs
Pogrinjek. Vir foto: https://chainecalgary.ca/about-us/etiquette-and-table-manners/

Tako. Zdaj, ko poznate pravila bontona, jih nujno (!!!!!!!!!!!!) upoštevajte. TUDI V ŠOLI.


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility