Churrosi

Churrosi

Kategorija: Uncategorized

Eva B., 23.1.2023

Ta recept sem naredila predvsem za tiste sladkoslede. Tudi sama rada jem kaj sladkega, zato sem si zamislila churrose. So sladki, hrustljavi in zelo okusni. Zato kar brž v kuhinjo pripravljat!

Churros je priljubljena in po vsem svetu zelo popularna španska sladica. V olju ocvrte sladke palčke so kot ustvarjene, da jih pomakamo v žametno čokoladno omako. Churros je preprosto vrsta ocvrtega testa iz moke, vode in soli. Churrosi so še posebej priljubljeni v Španiji, kjer so del lokalne kulture zajtrkov in prigrizkov. Churrose lahko najdete tudi po vsej Latinski Ameriki in celo v ZDA, saj so postali zelo priljubljeni po vsem svetu. Nekoliko so podobni krofom, čeprav so bolj hrustljavi. Trakovi testa dobijo značilno obliko, ker se testo preko posode ali vrečke z zvezdastim nastavkom napelje naravnost v vroče olje. Churrose jemo takšne, kot so, potopljene v vročo čokolado ali povaljane v cimetovem sladkorju.

ALERGENI:

  • mlečni izdelki,
  • oreščki,
  • jajca.

ČAS:

  • Priprava 30 min
  • Kuhanje 25 min
  • Skupaj 55 min

SESTAVINE (za churrose):

  • 120 ml mleka,
  • 120 ml vode,
  • 6 žlic stopljenega masla,
  • ščepec soli,
  • 1 žlica sladkorja,
  • 130g gladke moke,
  • 3 jajca,
  • olje za cvrenje.

SESTAVINE (za čokoladno omako):

  • 250 ml sladke smetane,
  • 5 žlic rjavega sladkorja,
  • 1 žlica nesladkanega kakava v prahu,
  • 1 žlička instant espresso praška,
  • 1 ščepec soli,
  • 90g nesladkane temne čokolade.

SESTAVINE (za posip):

  • 100 g drobnega kristalnega sladkorja,
  • 1 žlica mletega cimeta.

POSTOPEK:

  1. Najprej pripravimo čokoladno omako. Na kuhalnik pristavimo manjšo kozico, v katero dodamo smetano, kakav v prahu, espresso, sladkor in sol. Vsebino na zmerni temperaturi počasi segrevamo in mešamo toliko časa, da se ves sladkor raztopi in v zmesi ni nobenih grudic. Pustimo, da omaka rahlo vre 4 minute, potem pa kozico odstavimo, dodamo grobo sesekljano čokolado in dobro premešamo, da dobimo gladko čokoladno omako.
  2. V posodi zavremo mešanico mleka, vode, soli, sladkorja in masla. Temperaturo malce znižamo in v vrelo tekočino stresemo presejano moko. Dobro premešamo z leseno kuhalnico, da dobimo enotno in gladko zmes brez grudic, ki jo med nenehnim mešanjem kuhamo še toliko časa, da dobimo veliko kepo testa, ki se lepo loči od stranic posode.
  3. Testo damo v skledo počakamo nekaj minut, da se malo ohladi, potem pa vanj z mešalnikom eno za drugim vmešamo jajca. Pomembno je, da vsakič, ko dodamo jajce, sestavine zelo dobro premešamo, da se lepo povežejo ter dobimo mehko testo. S testom napolnimo vrečko za glazuro, na katero namestimo zvezdasti nastavek.
  4. V večjem loncu dobro segrejemo olje. Vanj nabrizgamo okoli 10 cm dolge palčke, ki jih cvremo 3 do 4 minute, da se lepo zlato-rjavo obarvajo. S penovko jih poberemo iz olja in odcedimo na papirnatih brisačkah.
  5. V posodici zmešamo sladkor in cimet, nato v tej mešanici povaljamo še tople palčke, ki jih serviramo na krožnike in postrežemo s toplo čokoladno omako.

DODATNI NASVET:

  • Pri spuščanju testa v olje si pomagamo kar s škarjami, s katerimi “odrežemo” testo. 
  • Najboljša pijača, ki paše zraven, je vroča čokolada s sladkornimi penicami, ali pa vroča čokolada s pomarančo in cimetom (recept sledi ;-)).
Churrosi z vročo čokolado, vir foto: Recept: Churrosi s čokoladno omako – Okusno.je

Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility