Srečno 2023! ali kako praznujejo novo leto po svetu

Srečno 2023! ali kako praznujejo novo leto po svetu

Kategorija: Uncategorized

Jonatan K., 13.1.2023

1.1.2023 smo vstopili v novo leto. Pa veste, kako novo leto praznujejo po svetu? To si bomo ogledali v tem članku. Šli bomo preko vsega sveta, Azije, Evrope, Amerike (severne in južne), Afrike in Avstralije. 

AZIJA

Začeli bomo kar pri največji in najbolj gosto poseljeni celini. Novo leto ni vedno ognjemet in poljubi. V Aziji je to čas za odganjanje nesreče, praznovanje sreče in spomin na družino. In ker večina teh držav sledi luninemu ali sončnemu koledarju, se njihovi prazniki odvijajo februarja, marca ali aprila namesto 1. januarja.

Zaradi veliko držav, ki jih premore ta celina, je tudi veliko različnih tradicij kot npr. Japonci raztrosijo posušen fižol, da iz hiše preženejo zlo. Kitajci jedo dolgotrajno hrano. Balijci spoštujejo dan tišine. Tajci drug drugega brizgajo z vodo. Rusi jejo tradicionalne solate. Ljudje v mnogih delih Azije radi praznujejo pričetek novega leta.  

EVROPA

Pojdimo zdaj na našo domačo celino.                                                

  • Italija. Katoliška država z večstoletno tradicijo vam bo podarila nepozaben božič. Novo leto se praznuje s svečano večerjo z glasbo, s plesom, z ognjemetom. Na predvečer novega leta je preprosto potrebno vreči kakšno staro stvar skozi okno in obleči rdeče spodnje perilo, da bi pritegnili srečo – to so tradicije.
  • Nemčija. Novoletna jelka bo presenetila in razveselila, pa tudi božični sejmi, kjer se lahko mirno sprehajate, si ogledujete blago in vmes srkate toplo kuhano vino. V tej državi obstaja priložnost, da greste na smučišče in tam praznujete novo leto.
  • Švica. Vsa ista božična drevesca, ognjemeti, veselice na trgih, božični sejmi. In tukaj lahko srečate tudi Božička, ki se sprehaja z otroki, velike sani, ki jih vlečejo konji. Vse, kot v pravljici “Snežna kraljica”. Smučišča bodo zagotovo pustila trajen vtis.
  • Portugalska. Po stari navadi se na silvestrovo srečajo skupine ljudi, ki pojejo in igrajo na različne inštrumente. Za to jih mimoidoči obdarijo s sladkarijami. Zelo spominja na naše koledovanje. In v tej državi je največja razstava v Evropi sestavljena iz lesenih skulptur, ki pripovedujejo o rojstvu Jezusa.
  • Francija. Božič se praznuje v družinskem krogu, novo leto pa se praznuje v restavracijah, nočnih klubih in kavarnah. Praznik pa lahko praznujete na bolj izviren način – odpravite se na razburljivo potovanje ob Seni, opazujte povorko z baklami in se ob polnoči udeležite trgatve.
  • Španija. Za otroke je najpomembnejši dan dan svetih treh kraljev, ko otroci prejmejo želena darila. Na silvestrovo se je običajno veseliti, zabavati in ob odštevanju sekund do polnoči obvezno pojesti 12 grozdnih jagod različnih sort – potem je sreča zagotovljena vse leto.

 In še veliko drugih držav ima svoje tradicije, ki se odvijajo v evropskih domovih na čas novega leta. 

AFRIKA

Pojdimo na celino, polno čisto svojih tradicij in navad. 

Južna Afrika je eden najboljših krajev za praznovanje novega leta, če vam je všeč velika zabava. Victoria in Alfred Waterfront v Cape Townu gosti eno največjih praznovanj z ognjemeti, glasbo, s plesom in še več. Druge prireditve mesta Cape Town, ki gostijo velike zabave, lahko najdete na spletnih straneh, ne pozabite pa preveriti velikega Minstrel karnevala na novoletni dan.

Afriški muslimani uživajo več praznovanj v tem letnem času. Na primer Eid ul-Adha, ki je pomemben festival in pri katerem Tunizijci, Alžirci in Maročani tradicionalno zakoljejo ovce ali koze in praznujejo z velikimi družinskimi srečanji.

Če ste ob novem letu na obisku v Maroku, Tuniziji ali Egiptu, ne bo težav z iskanjem zabave, še posebej zanimive pa so tiste, ki se odvijajo v puščavi.

AMERIKA

ZDA:

Če velja v ZDA božič za bolj tiho in družinsko praznovanje, potem so novoletna praznovanja veliko bolj javna in hrupna. Novo leto se v Ameriki tako praznuje v hrupnih družbah, klubih, barih ali na mestnih trgih. Za razliko od božiča 31. december v večini zveznih držav ni dela prost dan: restavracije in gledališča še naprej delajo kot običajno, kar pomeni, da si lahko sami pripravite zanimiv večer. Novo leto velja predvsem za praznik mladih, starejši se redkeje udeležijo novoletnih praznovanj.

KANADA:

Kanadčani so raznolika skupina, vendar je ena stvar, v kateri so združeni, in to je njihova predanost temu, da se vsako leto 31. decembra pripravi veliko silvestrovanje. Ljudje se večinoma zbirajo v domovih ali v restavracijah in barih, pijejo šampanjec, plešejo in se družijo do ponoči. Mnogi opazujejo veličastne ognjemete.

MEHIKA:

Ob novoletnem odštevanju Mehičani za vsak udarec v zvoniku pojedo eno grozdno jagodo, ob vsaki jagodi pa si tudi nekaj zaželijo. Po 12 udarcih imajo tako polna usta grozdja, voščila pa so zato toliko bolj zabavna ;-).

BRAZILIJA:

Eden najbolj priljubljenih praznikov za Brazilce je novo leto. V evropskih državah imamo ob tem času zimo, v Braziliji pa poletne počitnice! Ker je v tem času v državi vroče vreme, je to za goste iz Evrope neobičajen pojav.
Najpogosteje se novo leto v Braziliji praznuje v kavarni, restavraciji, v krogu hrupne družbe ali pa Brazilci preživijo silvestrovo na eni izmed številnih mestnih plaž.

Staroselci te zvezne države imajo enak običaj kot v Mehiki: na silvestrovo, točno ob polnoči, pojedo dvanajst grozdnih jagod in si ob tem zaželijo željo, ki se mora uresničiti. Brazilci nimajo tradicionalne novoletne zvončaste ure. Zadnje sekunde praznovanja se glasno odštevajo, prve sekunde novega leta pa zaznamuje pisan ognjemet.

AVSTRALIJA:

Praznovanje novega leta v Avstraliji se bistveno razlikuje od praznovanj tako v Rusiji kot v Ameriki ali Evropi. Glavni razlog za to razliko je podnebje – Avstralci praznujejo najdaljšo noč v letu na vrhuncu vroče poletne sezone.

Novo leto v Avstraliji največkrat praznujejo na prostem ob vodi. Visoke temperature, pomanjkanje snega in močno sonce spremenijo udobno zimsko pravljico v zabavo na plaži. Sam 1. januar je državni praznik in zato uradni dan počitka, a 2. januarja gredo vsi Avstralci že v službo. Glavno božično drevo države stoji v Sydneyju na osrednjem Martinovem trgu. Drevo je običajno umetno in bogato okrašeno z girlandami. Nič manj privlačna drevesa niso postavljena v središčih Melbourna in Canberre.

Viri: 

https://asiasociety.org/celebrating-new-year-asia

https://culturalawareness.com/new-years-traditions-in-russia/

https://fashion-sl.decorexpro.com/novyj-god/tradicii-raznyh-stran/v-evrope/

https://sl.traasgpu.com/novo-leto-v-afriki/

https://minikar.ru/sl/prayers/kak-prazdnuyut-novyi-god-v-amerike-tradicii-osobennosti-istoriya-tradicii/

https://si.aleteia.org/2018/01/02/takole-v-novo-leto-vstopijo-v-spaniji-italiji-rusiji-mehiki/

https://minikar.ru/sl/horoscopes/kak-prazdnuyut-novyi-god-v-brazilii-tradicii-novyi-god-v-brazilii/

https://fashion-sl.decorexpro.com/novyj-god/v-avstralii/

https://www.new-zealand-visa.co.nz/sl/informacije-za-obiskovalce/festivali-nova-zelandija


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility