Vesolje

Vesolje

Kategorija: Uncategorized

Zoja T., 25.11.2022

Vesolje je staro približno 13,7 milijarde let in je nastalo z velikim pokom, ko so se pojavili čas, prostor in energija. Ob poku se je začelo hitro širiti in se širi še danes. V vidnem delu vesolja, ki ga lahko dosežemo z dosedanjo tehnologijo, smo odkrili na milijone galaksij, ki jih sestavlja na milijarde zvezd, kar govori, kako veličastno je vesolje.

Osončje. Vir fotografije: https://uciteljska.net/kvizi/HotPot/Vesolje_dopolni/Vesolje.htm

Opazovanje nočnega neba nam kdaj polepša  sled meteorja. Meteor se znajde na Zemljini poti okoli Sonca in se z veliko hitrostjo zaleti v atmosfero. Preden del razpade, za seboj pusti svetlikajočo sled. Večji kot je meteorit, bolj svetel in spektakularen je meteor. Ob doživljanju meteorskega dežja si težko predstavljamo, da se v vesolju skrivajo še mnogo večje skale, katerih sledi si na nebu ne želimo videti.

Meteorski dež. Vir fotografije: https://sensa.metropolitan.si/za-navdih/kako-opazovati-danasnji-meteorski-dez/

Po Osončju pa švigajo tudi kometi in asteroidi, ki so bistveno večji od meteoridov. Kometi večinoma izvirajo iz obrobja Osončja, večina asteroidov pa je v asteroidnem pasu med Marsom in Jupitrom. Gravitacija včasih posameznemu asteroidu spremeni pot ter ga pošlje bližje Zemlje. Predvsem pa asteroidov po Osončju kar mrgoli. Prevladujejo nekaj metrske skale, medtem ko so stometrski asteroidi redki. Poti asteroidov in Zemlje se ne križajo pogosto. Okoli Sonca potujejo po različnih poteh, srečanje pa je malo verjetno tudi zaradi tega, ker je Osončje zelo prostrano.                                                                                                                             

Zemlja, pogled iz vesolja. Vir fotografije: http://ivanjurgec.com/kaj-nas-vesolje-lahko-nauci-o-zivljenju/

Viri:

https://eucbeniki.sio.si/fizika8/147/index.html

https://kvarkadabra.net/oznake/vesolje/


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility