Tradicionalni slovenski zajtrk na Majdi

Tradicionalni slovenski zajtrk na Majdi

Kategorija: Uncategorized

Eva B., 25.11.2022

Tradicionalni slovenski zajtrk poteka na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo 18. novembra 2022.

Eden izmed glavnih namenov dneva hrane je ozaveščanje, da je na svetu veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane. Na ta dan vsi zajtrkujejo hrano iz svojega domačega okolja in pozornost namenijo vsebinam projekta. Tradicionalni zajtrk vsebuje kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Namen projekta je obveščati otroke in mladino:

  • o pomenu zajtrka kot slovenski tradicionalni jedi,
  • o prednostih lokalno pridelanih živil,
  • o pomenu slovenske kmetijske dejavnosti in čebelarstva,
  • o pravilnem ravnanju z odpadki,
  • o pomenu zdravega načina življenja, s pomembnim pomenom gibanja in zdrave prehrane,
  • o ozaveščanju pridelave pridelka.

Pomembno je, da že v otroštvu spoznamo in se naučimo o pomenu zdravih živil, predvsem tistih, ki so iz domačega okolja. Zelo priporočam uživanje sezonske hrane iz lokalnega okolja, saj je takšna hrana običajno bolj dozorela in ima višjo hranilno vrednost.

Z daljšanjem potovanja pridelka se zelo zmanjša količina različnih vitaminov, ki so za naše telo izredno pomembni. Pri pridelkih domačega izvora zaradi domače pridelave ni potrebno uporabljati umetnih dodatkov, zato so sicer lahko manj obstojna, vendar pa imajo še vedno svoj bogat in tradicionalen okus. S kupovanjem živil od domačih in lokalnih pridelovalcev pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov, ki onesnažujejo okolje. Z izbiro domače hrane ohranjamo tudi delovna mesta. V tem obdobju smo lahko še videli in spoznali kako to, da imamo v državi visoko stopnjo samooskrbe z lokalno pridelano kakovostno hrano. Veliko ljudi pridela veliko svoje hrane, ki jo uporabijo za svojo kuhinjo. To znaš potem še posebej dobro ceniti. Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk. Dan slovenske hrane obeležujemo od leta 2012. Leta 2022 smo dan slovenske hrane obeležili v petek, 18. novembra.


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility