Intervju z dr. Majo Zalaznik, ambasadorko evropskega prvenstva v rokometu za ženske

Intervju z dr. Majo Zalaznik, ambasadorko evropskega prvenstva v rokometu za ženske

Kategorija: Uncategorized

Našo šolo je obiskala dr. Maja Zalaznik, ambasadorka ženskega evropskega rokometnega prvenstva, ki od 4. do 20. novembra 2022 poteka tudi v Sloveniji. Dr. Zalaznik je redna profesorica mednarodnega poslovanja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani z ogromno izkušnjami na visokošolskem in znanstvenoraziskovalnem področju, pa tudi posebna svetovalka in ambasadorka Centra za šport in človekove pravice iz Ženeve ter predsednica Komisije za mednarodno sodelovanje Olimpijskega komiteja Slovenije.

Z dr. Zalaznik sem se pogovarjala Eva B.

Od desne proti levi: dr. Maja Zalaznik, novinarka Eva B., mentorica Diana, foto: Anja B.
  • Ko sem se pripravljala na intervju, sem prebrala, da ste ne samo ambasadorka evropskega prvenstva v rokometu za ženske, ampak se tudi sama aktivno ukvarjate s športom. Ali se že od majhnega ukvarjate s športom?

Vedno sem imela rada šport, ampak tudi glasbo, predvsem pa knjige. Tako sem se najraje skrila pod odeje  in brala. Kmalu pa sem ugotovila, kako pomembno je, da je tvoje telo pripravljeno na vse izzive, ki jih prinese življenje, in postala strastna športnica, kar sem še danes.

  • Ali se tudi vi aktivno ukvarjate z rokometom, je rokomet vaš najljubši šport?

Pravzaprav ne, rokomet spremljam bolj od daleč in strastno navijam za naše rokometne reprezentantke, rada pa kolesarim, tečem, igram tenis, smučam, tečem na smučeh, počnem vse, kar lahko počneš v naravi, seveda pa zaidem tudi v telovadnico in se ukvarjam s crossfit vadbo. Rokomet pa je timski šport, ki nas povezuje, posebej rada navijam za ženske – ženske ženskam!

  • V povezavi s prejšnjim vprašanjem me zanima, zakaj ravno ambasadorka evropskega prvenstva v rokometu za ženske, je vaša želja morda, da bi bila ambasadorka še kakšnega drugega športa?

Rada sem ambasadorka vseh športov, saj čutim, da je moje poslanstvo, da opolnomočim ženske športnice in skrbim za to, da so enako obravnavane kot moški ter njim enakopravne, da imajo enake priložnosti. K sodelovanju na ženskem evropskem rokometnem prvenstvu pa me je povabil predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac, zaradi česar sem bila zelo vesela in počaščena, predvsem zaradi dveh ciljev prvenstva; opolnomočenje žensk in trajnost. Ta dva cilja sta med seboj povezana. Če želimo ostati povezani in kakovostno živeti, moramo VSI skrbeti za naravo in lepo okolje. To delamo za vas, naše najmlajše.

  • Pred intervjujem sem med sošolci v 6. razredu izvedla kratko anketo in jih vprašala, kateri šport menijo, da je najbolj priljubljen v Sloveniji. Kakšno pa je vaše mnenje, kateri šport je po vaše najbolj priljubljen med Slovenci?

Po meritvah je verjetno še vedno smučanje, ki ga imamo Slovenci nekje v srcu, ampak seveda tudi vsi drugi športi. Poglejmo samo maraton, tekače, vse Slovence, ki so vsak dan zunaj v naravi in se gibljejo. Šport imamo Slovenci v našem DNK zapisu, vemo, da prinaša zdravje, tudi zdravje naroda.

(opomba novinarke: šestošolci menijo, da je med Slovenci najbolj priljubljen nogomet)

  • Ali imate kakšen nasvet glede nas otrok in športa, kako se lahko otroci začnejo ukvarjati s športom?

Gibati, gibati, gibati se. Vsak dan je potrebno iti ven, v gibanje. Vem, da vas tudi v šolah, še posebej vaši, spodbujajo h gibanju. Tudi kakšen predmet se lahko izvede v naravi, recimo matematika na Rožniku. Dobro je, da znamo uravnovesiti rabo računalnika/telefona z gibanjem, ki pa je vendarle osnova za zdravo življenje. Če si to vgradimo že, ko smo majčkeni, potem je to samoumevno v odraslem življenju.

  • Prebrala sem, da sta glavna »cilja« evropskega rokometnega prvenstva za ženske, ki v tem času poteka v Sloveniji, predvsem opolnomočenje žensk in trajnost. Kako pa se lahko nas deklice opolnomoči v športu?

Prav s tem, da vas spodbudimo, da se rade gibate, da najdete svoj šport, da so pogoji za ukvarjanje s športom za vas enaki kot za dečke, da so pogoji tudi takrat, ko ste profesionalne športnice, za vas enaki, ne glede na to, katera je vaša športna disciplina.

  • Kako pa sta povezana rokomet in trajnost?

Zelo močno. Trajnost pomeni tudi to, da smo na športnem prizorišču trajnostno usmerjeni, da nimamo plastenk, da recikliramo stare mreže in žoge, da se izogibamo onesnaževalnim elementom. Pa kako pridemo na prizorišče, ali vsak s svojim avtom? In seveda pravilno ločevanje in ponovna uporaba odpadkov. Trajnost v komunikaciji, brez papirja. Vse to lahko pripomore k temu, da bo naš svet dlje časa lep, čist in kakovosten.

  • Ali se vam zdi pomembno, da starši svoje otroke pripeljejo tudi na tekme, da lahko le-ti navijajo in izkusijo spremljanje športa v živo? Zakaj se vam zdi to pomembno?

Zato, ker je zelo lepo, če v družini spodbujamo odnos do športa in hkrati podpiramo naše rokometašice, smučarke, skakalke, nogometašice… Je pa prav, da se naučimo tudi športnega navijanja in vrednot športa.

  • Pogosto otroci spremljajo tiste športe, ki jih aktivno spremljajo njihovi starši. Kako lahko otroci po vašem mnenju potem spoznajo ostale športe? Lahko osnovna šola naredi kaj v tej smeri?

Skozi vse vrste bogatih športnih aktivnosti v vrtcih, osnovni šolah, obšolskih dejavnostih. Hvaležna sem vsem učiteljem in ravnateljem, ki spodbujajo gibanje v osnovnih šolah. Upam, da bo ponovno zaživel projekt 45 minut gibanja na dan! Tudi župani, posebej v mestu Ljubljana, ogromno naredijo za šport v šolah. Obstajajo tudi posebne športne zveze, športni klubi in društva, ki ponujajo šport za vse, ne samo za otroke, ampak za celo družino. Smo ena redkih držav, ki imamo svoj dan športa, 23. september. Ta običajno poteka na prostranih zelenicah v Tivoliju, kjer OKS predstavlja različne vrste športa. Nove športe spoznamo tudi preko navijanja za športnico ali športnika, poglejmo samo Janjo Garnbret. Kakšno zanimanje za športno plezanje je vzpodbudila! Športniki so nam vzor in jaz verjamem, da so pravi ambasadorji zdravega načina življenja.

Res najlepša hvala za vaš čas in odgovore. Bi želela še kaj sporočiti našim bralcem?

Da jaz zelo verjamem v vas, najmlajše, hkrati pa mislim, da je potrebno spodbujati nas, starejše, da smo, posebej v trajnostnih ciljih, odgovorni za vas.

Od desne proti levi: dr. Maja Zalaznik, novinarka Eva B., foto: Anja B.


Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility