Falafel
Kategorija: Uncategorized
Eva B., 11.11.2022
Smo sredi jeseni in postaja hladneje. V takem primeru so falafli topla, nasitna, in tako okusna jed, da jo lahko že kar začnete pripravljati. Najboljše priloge k falaflu vključujejo polnjene paprike, posoljene gobe in zelenjava na žaru. Postrežete ga lahko tudi z “gazpachem”, za zdravo spremstvo pa poskusite streči falafel s solato “quinoa tabbouleh” (solata s kvinojo) ali zelenjavno juho.
Falafel je bil prvič narejen v Egiptu, kasneje pa se je razširil po Bližnjem vzhodu. Obstaja legenda, da so kristjani v rimski dobi v 4. stoletju med lentom pojedli favsko različico. Falafel je v kuhinji Bližnjega vzhoda globoko ocvrta kroglica ali v obliki polpeta, pripravljen je predvsem iz mlete čičerike in naravnih zelišč. Ker je falafel narejen s čičeriko, zelišči, začimbami in česnom, je veganski. Vsebuje vitamine: vitamin C, železo, vitamin B6 in magnezij.
ALERGENI:
- Čičerika
ČAS:
- Priprava 15 min
- Kuhanje 55 min
- Skupaj 1h 10 min
SESTAVINE:
POSTOPEK:
- 250g suhe čičerike
- 1 žlička soli
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 1 žlička kuminovih semen
- 1 žlička mletih koriandrovih semen
- 4 strokov česna
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 1 limona
- 1 ščepec črnega popra (ali navadnega)
- Olje za cvrtje
![](https://www.os-majdevrhovnik.si/wp-content/uploads/2022/11/6-1-225x300.jpg)
PRED DELOM:
Pred delom suho čičeriko stresemo v skledo, zalijemo z zadostno količino hladne vode in jo za vsaj 12 ur namakamo.
- Česnove stroke olupimo. Limone operemo, prerežemo na pol in iz ene polovice limone iztisnemo sok. Namočeno čičeriko odcedimo, oplaknemo pod tekočo vodo in ponovno temeljito odcedimo. Zmiksamo jo v multipraktiku skupaj s soljo, kumino, koriandrom, poprom, česnom, peteršiljem in limoninim sokom. Miksamo, dokler ne dobimo drobno sesekljane mase, ki pa ne sme biti popolnoma gladka. Maso predevamo v skledo, katero pokrijemo in za 30 do 60 minut postavimo na stran.
- V maso vmešamo pecilni prašek. Z mokrimi rokami iz mase oblikujemo 16 polpetkov.
- V globoki ponvi dobro segrejemo olje. Falafle cvremo 4 minute v več izmenah, ker se med cvrenjem v ponvi ne smejo gnesti. Občasno jih obračamo, da se lepo rjavo zapečejo. Ocvrte falafle s penovko poberemo iz olja in odložimo na papirnato brisačo, ki vpije odvečno olje.
DODATNI NASVET:
- Falafle ponudimo v pita kruhu, skupaj z narezano solato (zeljem), humusom in pekočim smetanovim prelivom.
- Po želji lahko v maso vmešamo še žlico krušnih drobtin in zelo na drobno sesekljano manjšo čebulo ter koriander.
- Če masa med cvrenjem razpada, vmešamo nekaj žlic moke.
- Cvremo v veliki količini maščobe. Živilo mora v njej plavati. Za cvrenje uporabljamo maščobe, ki ne vsebujejo vode, kot na primer kokosova maščoba ali dobro olje.
- Maščoba za cvrenje je dovolj segreta, če se okoli lesenega roča kuhalnice delajo drobni mehurčki.
![](https://www.os-majdevrhovnik.si/wp-content/uploads/2022/11/5.jpg)