Falafel

Falafel

Kategorija: Uncategorized

Eva B., 11.11.2022

Smo sredi jeseni in postaja hladneje. V takem primeru so falafli topla, nasitna, in tako okusna jed, da jo lahko že kar začnete pripravljati.  Najboljše priloge k falaflu vključujejo polnjene paprike, posoljene gobe in zelenjava na žaru. Postrežete ga lahko tudi z “gazpachem”, za zdravo spremstvo pa poskusite streči falafel s solato “quinoa tabbouleh” (solata s kvinojo) ali zelenjavno juho.

Falafel je bil prvič narejen v Egiptu, kasneje pa se je razširil po Bližnjem vzhodu. Obstaja legenda, da so kristjani v rimski dobi v 4. stoletju med lentom pojedli favsko različico. Falafel je v kuhinji Bližnjega vzhoda globoko ocvrta kroglica ali v obliki polpeta, pripravljen je predvsem iz mlete čičerike in naravnih zelišč. Ker je falafel narejen s čičeriko, zelišči, začimbami in česnom, je veganski. Vsebuje vitamine: vitamin C, železo, vitamin B6 in magnezij.

ALERGENI:

  • Čičerika

ČAS:

  • Priprava 15 min
  • Kuhanje 55 min
  • Skupaj 1h 10 min

SESTAVINE:

POSTOPEK:

  • 250g suhe čičerike
  • 1 žlička soli
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička kuminovih semen
  • 1 žlička mletih koriandrovih semen
  • 4 strokov česna
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 1 limona
  • 1 ščepec črnega popra (ali navadnega)
  • Olje za cvrtje
Sestavine za falafle. Foto: Eva B.

PRED DELOM:

Pred delom suho čičeriko stresemo v skledo, zalijemo z zadostno količino hladne vode in jo za vsaj 12 ur namakamo.

  1. Česnove stroke olupimo. Limone operemo, prerežemo na pol in iz ene polovice limone iztisnemo sok. Namočeno čičeriko odcedimo, oplaknemo pod tekočo vodo in ponovno temeljito odcedimo. Zmiksamo jo v multipraktiku skupaj s soljo, kumino, koriandrom, poprom, česnom, peteršiljem in limoninim sokom. Miksamo, dokler ne dobimo drobno sesekljane mase, ki pa ne sme biti popolnoma gladka. Maso predevamo v skledo, katero pokrijemo in za 30 do 60 minut postavimo na stran.
  2. V maso vmešamo pecilni prašek. Z mokrimi rokami iz mase oblikujemo 16 polpetkov.
  3. V globoki ponvi dobro segrejemo olje. Falafle cvremo 4 minute v več izmenah, ker se med cvrenjem v ponvi ne smejo gnesti. Občasno jih obračamo, da se lepo rjavo zapečejo. Ocvrte falafle s penovko poberemo iz olja in odložimo na papirnato brisačo, ki vpije odvečno olje.

DODATNI NASVET:

  • Falafle ponudimo v pita kruhu, skupaj z narezano solato (zeljem), humusom in pekočim smetanovim prelivom.
  • Po želji lahko v maso vmešamo še žlico krušnih drobtin in zelo na drobno sesekljano manjšo čebulo ter koriander.
  • Če masa med cvrenjem razpada, vmešamo nekaj žlic moke.
  • Cvremo v veliki količini maščobe. Živilo mora v njej plavati. Za cvrenje uporabljamo maščobe, ki ne vsebujejo vode, kot na primer kokosova maščoba ali dobro olje.
  • Maščoba za cvrenje je dovolj segreta, če se okoli lesenega roča kuhalnice delajo drobni mehurčki.
Pripravljeni falafli. Foto: Eva B.

Koledar

avgust 2024
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Accessibility